Uitgebreide uitleg Aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar werkt in de makelaardij. Aankoopmakelaars helpen mensen die op zoek zijn naar een eigen woning. Tijdens het hele aankoopproces helpt, ondersteunt en begeleidt een aankoopmakelaar. Heeft u een woning gevonden? Dan is het tijd om met de onderhandelingen te starten. Onze vakkundige en professionele aankoopmakelaars weten wat onderhandelen is en helpen u tijdens de zoektocht tot aan de koopakte. Een aankoopmakelaar is ook aanwezig bij de afhandeling bij de notaris en de sleuteloverdracht.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Wilt u liever zelfstandig een woning kopen? Dus zonder de hulp van een aankoopmakelaar? Dat is mogelijk. Het is namelijk niet wettelijk verplicht om samen te werken met een aankoopmakelaar. Wij adviseren iedereen wel om hulp te vragen van een aankoopmakelaar, omdat dit vele voordelen biedt. Hieronder benoemen wij een aantal voordelen;

  • Een aankoopmakelaar neemt u veel werk uit handen. Het hele aankoopproces kost namelijk erg veel tijd. Een van de werkzaamheden van een aankoopmakelaar is dat hij/zij het contact onderhoudt met diverse partijen.
  • Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt uitstekend en weet ook als een van de eerste wanneer een woning op de markt komt. Een aankoopmakelaar kan daarom snel een geschikte woning voor u vinden.
  • Een aankoopmakelaar zorgt voor al het nodige papierwerk.
  • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij een woning. Hierdoor worden geen zaken over het hoofd gezien. En krijgt u betrouwbaar en onafhankelijk advies.
  • Een aankoopmakelaar let op gebreken en deelt deze uiteraard met u. Daarnaast heeft een aankoopmakelaar veel ervaring met onderhandelen.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Een aankoopmakelaar vraagt een vergoeding voor zijn of haar verrichte werkzaamheden. Makelaarscourtage wordt deze vergoeding ook wel genoemd. Wij begrijpen dat u graag vooraf wilt weten aan welke bedrag u moet denken bij de makelaarskosten. Op onze website is het mogelijk om vrijblijvend een offerte op te vragen. Om u nu alvast een beeld te geven, leggen wij hieronder verschillende tarief mogelijkheden uit.

  • Vast tarief; van tevoren spreekt u met de makelaar af welke werkzaamheden er uitgevoerd worden en welk tarief hier tegenover staat.
  • Percentage van de aankoopsom; bij dit tarief betaalt u 1,5% over de aankoopprijs van de woning aan de aankoopmakelaar.
  • Prestatietarief; het is mogelijk om met de makelaar af te spreken dat u hem of haar betaalt naar prestatie. Lukt het de aankoopmakelaar om tot een deal te komen dat onder de originele vraagprijs ligt? Dan betaalt u 5% over het verschil tussen de vraagprijs en het overeengekomen bedrag aan makelaarskosten.

Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar bij de jaarlijkse aangifte bij de belasting. Daarnaast vallen makelaarskosten ook niet onder de kosten koper. De kosten die u maakt bij de notaris en die u investeert in het taxatierapport mag u wel aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Breda?